open/close

På eventyr

Fra Nordpolen til Sydpolen til de fjerneste afkroge – til steder, som kun et fåtal af os nogensinde kommer til at se.

Folkene på Alfred Wegener Institute (AWI) – Helmholtz Centre for Polar and Marine Research kombinerer videnskab og ekspeditioner for at opklare nogle af klodens mysterier. Fra Nordpolen til Sydpolen begiver de sig til de fjerneste afkroge – til steder, som kun et fåtal af os nogensinde kommer til at se.

Men i modsætning til Indiana Jones leder AWI ikke efter guldbægre. De forsker i effekterne af drivhuseffekten på specifikke økosystemer i havet, på isen og på land. Målet er at forstå, hvordan menneskets aktiviteter og naturen påvirker det globale miljø.

Vi transporterer udstyr til verdens ende

Vi har håndteret de logistiske udfordringer for AWI i omkring fem år. De usædvanlige destinationer og det specielle udstyr gør hver transport til en unik og udfordrende opgave.

"Vores arbejde fører os til nogle af verdens mest barske steder. Og det er betryggende at have en logistikpartner, der kan sikre, at vores udstyr kommer frem til det rette sted på det rette tidspunkt, uanset hvilken transporttype, det måtte kræve."

Prof. Dr. Hugues Lantuit, Coastal Permafrost Geomorphologist, Alfred Wegener Institute – Helmholtz Centre for Polar and Marine Research

Videnskabelige transporteventyr

Noget af AWI's vigtigste udstyr er den såkaldte "EM Bird". EM Bird er en sensor, der kan måle havisens tykkelse. Sensoren er 3,6 meter lang, vejer 100 kg og koster 0,5 mio. euro. Dette følsomme udstyr er blevet fragtet verden rundt, og DSV fik til opgave at transportere det fra Tyskland til Alaska.

Da EM Bird var kommet til Alaska, udførte AWI målingerne ved enten at fastgøre den på et fly eller hænge den under en helikopter i et langt kabel. Da målingerne var færdige, sørgede DSV for, at udstyret kom tilbage til Tyskland, så AWI kunne udtrække de gemte data.

I et andet projekt flyttede vi specialudstyr for et AWI-forskningshold til det nordlige Canada. Vi måtte sikre os, at udstyret ikke blev beskadiget under de lumske forhold. Afhængigt af vejrforholdene foregik transporten med lastbil på isveje eller med chartret fly, når sneen smeltede. Projekter som disse er nogle af de mest udfordrende, men samtidig også de mest givende.

"At kunne hjælpe AWI under disse ekstreme klimaforhold i deres kamp mod klimaforandringer er en stor ære for os. Vi glæder os til deres næste ekspedition og ønsker dem al mulig held og lykke med deres arbejde", siger Ralf Brunkhorst, DSV Air Freight Manager, Tyskland

Fly med hund Alaska 

Om Alfred-Wegener-Instituttet 

Alfred-Wegener-Instituttet beskæftiger sig med forskning i Arktis og Antarktis samt oceanerne nær polerne. Instituttet koordinerer den tyske polarforskning og stiller vigtig infrastruktur til rådighed for den international forskningsverden, såsom isbryderen Polarstern og forskningsstationer på Arktis og Antarktis. AWI er et af ialt 18 forskningscentre, der tilsammen udgør Helmholtz Gemeinschaft, der er Tysklands største videnskabelige organisation.

Læs mere om Alfred-Wegener-Instituttet

Foto, øverst: Johannes Käßbohrer, FIELAX

Foto, nederst: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Instituttet

 

Få et tilbud